Zoeken op deze site:

Cyclus

Van broedei tot vleeskuiken is bij Optimum Vita opgedeeld in drie fasen.

1. Eieren voorbroeden in Pre Care
De broedeieren komen rechtstreeks van één vermeerderaar en worden in twee voorbroedkasten voorgebroed. Er komt geen broederij aan te pas. Na het schouwen op 18 dagen gaan de eieren op broedladen naar de High Care.

2. Optimale start in High Care
Na 3 dagen komen de kuikens in de High Care uit het ei. Deze stal is speciaal ingericht voor een optimale ontwikkeling van jonge kuikens. De piepjonge kuikens kunnen op de verwarmde strooiselvloer meteen eten en drinken. De kuikens kunnen gemakkelijk bij het startvoer dankzij de lage, open voerpannen. Ook vers drinkwater is direct beschikbaar. De drinknippels, zonder lekbakjes, zorgen ervoor dat de kuikens goed kunnen drinken. De vleeskuikens maken zo een optimale start.

3. Afmesten in de Living
Na 10 dagen gaan de kuikens naar de Living. De kuikens blijven hier tot het einde van de ronde. Deze stal heeft speciale voer- en waterlijnen voor oudere (grotere) kuikens. Bijzonder is het toepassen van kuikenwarmte. De vloerverwarming zorgt zo voor verwarmen én koelen. In de vier Livingstallen is het afmesten verdeeld over twee leeftijdsgroepen vleeskuikens, van twee verschillende rondes.

kuiken

Kuikenwarmte

Jonge kuikens kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed zelf regelen. Aan het begin van de ronde moet een stal dus altijd extra verwarmd worden. Oudere vleeskuikens produceren juist veel warmte, zodat de stal gekoeld moet worden. Bij Optimum Vita wordt de kuikenwarmte van de oudere kuikens in de Living opgenomen door de vloerverwarming. De vloer van de Living kan zo afkoelen, terwijl de warmte van de oudere kuikens via de vloerverwarming de jongere kuikens verwarmt.

Minder uitval en een goed rendement

Van broedei tot het einde van een ronde biedt Optimum Vita de meest optimale omstandigheden voor vleeskuikens. Een efficiënte productie gaat hand in hand met zorg voor dierenwelzijn en duurzaamheid.

Dit leidt tot sterke en gezonde kuikens, met minder uitval als resultaat. Ook ontwikkelen de vleeskuikens zich meer uniform. Doordat de kuikens meteen na het uitkomen van het ei kunnen eten en drinken, groeien alle kuikens goed naar eenzelfde eindgewicht. Door de efficiënte bedrijfsvoering realiseert Optimum Vita bovendien een hoger rendement van 4 cent per kilo.

21 rondes per jaar

Met Optimum Vita zijn 21 rondes per jaar te realiseren. Er lopen altijd meerdere
rondes tegelijkertijd, die elkaar deels overlappen. Door een efficiënte planning is
Optimum Vita continu in bedrijf en wordt stalruimte optimaal benut.

rondes

Sterke en gezonde kuikens

De broedeieren van Optimum Vita komen van één vermeerderingsbedrijf. Er vindt dus geen kruisbesmetting plaats. De eendagskuikens hoeven bovendien niet van de broederij naar het vleespluimveebedrijf gebracht te worden. De kuikens komen boven een verwarmde strooiselvloer uit het ei en hebben gelijk water en voer tot hun beschikking. Deze optimale start legt een ideale basis voor sterke en gezonde kuikens, ook later in de ronde.

Energiebesparing

LED-verlichting in de stallen, vloerverwarming en kuikenwarmte zorgen bij Optimum Vita voor een fikse besparing op de energierekening. Omdat de High Care continu in gebruik is, kan de temperatuur het hele jaar door tussen de 30 en 35oC blijven. De stal hoeft niet telkens weer op te warmen na een periode van leegstand. Door vloerverwarming en goede isolatie van wanden en plafond blijven de energiekosten relatief laag.